«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολ

«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολ
«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη». Επίκουρος: (341 π.Χ. - 270 π.Χ.)

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ «ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ» (Νο1)

                         Το κακό είναι εύκολο να το κάνεις. Το δύσκολο είναι να κάνεις το καλό. Αλλά όταν κάνουν καλό οι άλλοι πρέπει να τους επιβραβεύεις. Το καλό είναι καθημερινή άσκηση και προσπάθεια να φτάσεις στην κορυφή όπου στέκεται η Αρετή. Προσπερνούμε νικώντας την οργή, τον φόβο, τις επιθυμίες, τα πάθη, για να απελευθερωθούμε από τα δεσμά της ψεύτικης ύλης. Τα φθαρμένα πράγματα τα απ...οχωριζόμαστε με ευκολία, δεν κάνουμε το ίδιο για το φθαρτό μας σώμα. Οι φιλόσοφοι είναι πολλοί, η φιλοσοφία είναι μία. Εσύ επιλέγεις το μονοπάτι της δικής σου ανέλιξης που μπορεί να είναι δύσβατο και κακοτράχαλο, μπορεί και λεωφόρος που πριν άνοιξαν άλλοι.
Στη σύγχρονη κοινωνία, δυστυχώς «τυφλοί οδηγούν ….τυφλούς».
                         Αν είχαμε παράθυρα στο σώμα μας, τότε θα μπορούσαν όλοι να δουν την κακία, το μίσος, τον δόλο, τις κρυφές επιθυμίες, τις προθέσεις κλπ, γενικώς όλα τα κρυφά συναισθήματα, που δεν φανερώνουμε. Έτσι δεν θα μπορούσε να κάνει κανείς κακό, αφού θα το γνώριζαν όλοι από πριν.
Ο καθένας το μονοπάτι που διαλέγει, θεωρεί ότι είναι το σωστότερο και καλλίτερο. Αυτό είναι εγωιστικό, ή το χειρότερο ανοησία. Ανάλογα με το βαθμό γνώσης, διαλέγεις και το μονοπάτι που σου ταιριάζει. Ο Όλυμπος –τελικός προορισμός, στέκει εκεί και σε περιμένει. Τον βλέπεις από μακριά, από την πεδιάδα και από τους πρόποδες. Όσο ανεβαίνεις το βουνό και είσαι πάνω του, δεν βλέπεις τη κορυφή αλλά ελίσσεσαι στα δύσβατα μονοπάτια, μέχρι να φτάσεις σε ξέφωτο και να ξαναδείς την κορυφή. Πρέπει να συνεχίσεις με μεγαλύτερη επιμονή την πορεία σου και να μην την αφήσεις στη μέση, διότι ακυρώνεις τους κόπους που κατέβαλλες να φτάσεις μέχρις εδώ.
Άλλοι πάλι εγκλωβισμένοι με τα εφήμερα, σκιαμαχούν με αυτά νομίζοντας ότι εκτέλεσαν τον καθημερινό τους αγώνα κάνοντας το καθήκον τους. Η σκιά της ύλης και η ενασχόληση με αυτή, είναι ότι χειρότερο. Ζεις τότε ένα όνειρο μέσα σε άλλο όνειρο και είσαι φυλακισμένος σε διπλό και τριπλό καγκελόφραχτο κλουβί. Τότε δεν ανεβαίνεις καν τον Όλυμπο, «αλλά αγκομαχάς μέσα στην επίπεδη σκιά του θεϊκού βουνού».

Αν πάλι καταφέρεις να φτάσεις στη κορυφή από το μονοπάτι που διάλεξες, μην μεθύσεις από ευτυχία και μην σε πιάσει αλαζονεία. Απόλαυσε τη μοναδική αυτή στιγμή σαν επιβράβευση των κόπων σου, όμως να αμφιβάλλεις για το αν ήταν καλλίτερη η δική σου διαδρομή από τις άπειρες που υπάρχουν. Να ξέρεις όμως ένα πράγμα: ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΣΥ.

ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ ΑΡΓΙΚΕΡΑΥΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου