«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολ

«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολ
«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη». Επίκουρος: (341 π.Χ. - 270 π.Χ.)

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Ο Πλούταρχος, τα μουγκρητά της Γης και η αλλαγή γενιάς.


              Όλοι θα θυμόμαστε τους παράξενους και ανατριχιαστικούς θορύβους που σε συχνό διάστημα ακούγονταν, σε πάρα πολλές περιοχές του πλανήτη, σαν να έβγαιναν μέσα από τα σπλάχνα της Γης ή σαν να έρχονταν ανεξήγητα από κάποιο σημείο του ουρανού. Πέρα από τις καταγραφές, οι εξηγήσεις και ερμηνείες που έχουν δοθεί, είναι αρκετές. Όμως, μάλλον δεν έχει ακουστεί η ερμηνεία των παλιών όπως την δίνουν οι αρχαίοι Τυρρηνοί και μας την μεταφέρει ο Πλούταρχος:

            «Από ανέφελο και παντελώς αίθριο ουρανό ακούστηκε σάλπιγγα με οξύ και θρηνώδη ήχο, ο οποίος έκανε τους πάντες να τρελαθούν και να θορυβηθούν από το μέγεθος. Οι λόγιοι των Τυρρηνών ερμήνευσαν το τερατώδες φαινόμενο ως μεταβολή του γένους. Τα συμπάντα γένη είναι οκτώ και διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τον βίο και ως προς τα ήθη. Η ζωή του καθενός γένους είναι ορισμένη από τον θεό και δημιουργούν έναν ενιαυτό μεγάλης περιόδου. Όταν αυτή η περίοδος φτάσει στο τέλος της, μια νέα ξεκινάει οπότε και εμφανίζεται στην γη ή στον ουρανό κάποιο σημάδι. Σε όσους ασχολούνται με αυτά τα φαινόμενα, τους γνωστοποιείται με αυτό τον τρόπο ότι γεννιούνται άλλοι άνθρωποι διαφορετικοί και με διαφορετικό βίο.
Για άλλους από αυτούς, οι θεοί θα νοιάζονται περισσότερο και για άλλους λιγότερο. Κατά την αλλαγή των γενεών υφίσταται και άλλες καινοτομίες: αυξάνεται το κύρος της μαντικής καθώς πετυχαίνει στις προβλέψεις της κι αυτό συμβαίνει διότι το δαιμόνιο στέλνει καθαρά και φανερά σημάδια. Μόλις, όμως, το νέο γένος κάνει την εμφάνισή του, οι δυνατότητες της μαντικής πέφτουν, αυτοσχεδιάζει και βλέπει το μέλλον με αμυδρά και σκοτεινά όργανα».  (Πλούταρχος, Σύλλας, 7)

            Τα ίδια αναφέρει και ο Διόδωρος Σικελιώτης στο 38οτης Ιστορικής Βιβλιοθήκης του επιβεβαιώνοντας μία πολύ παλιά θεωρία, ή μήπως μία χαμένη γνώση, η οποία ενδεχομένως «κρατάει» από τις παραδόσεις που προσπάθησε να μεταφέρει ο Ησίοδος στην αναφορά του για τα πέντε γένη.

           Άραγε, όλοι αυτοί οι περίεργοι θόρυβοι και τα μουγκρητά να είναι ένα προμήνυμα αυτής της αλλαγής; Κατά ένα παράδοξο τρόπο, οι αλλαγές που αναβράζουν στα περισσότερα μήκη και τα πλάτη, φαίνεται να πιθανολογούν, να δείχνουν ή να προσδιορίζουν αυτή την αλλαγή. Ίδωμεν...

ΠΗΓΗ: pisoapothnkoyrtina.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου