«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολ

«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολ
«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη». Επίκουρος: (341 π.Χ. - 270 π.Χ.)

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2012 (ΦΩΤΟ)

 Όταν βλέπεις τα γεγονότα....από μακριά...από απόσταση....μετά από ένα χρονικό διάστημα....εκφορτίζεται το συναίσθημα και προσπαθείς να βάλεις και τη λογική και να παντρέψεις και τα δύο....ώστε να είσαι ένας πιο αντικειμενικός κριτής.

Οι παρακάτω φωτογραφίες....που έβγαλα εκείνο το βράδυ....ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας....μιας και η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΩΣ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ...ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ....ενώνουν όλους τους ΕΛΛΗΝΕΣ.






Μέσα στο πολυπληθές κύμα ανθρώπων που ήρθαν για εκείνες τις ημέρες....είδα ανθρώπους που είχαν έρθει να κάνουν διακοπές....χωρίς να τους ενδιαφέρει το είδος των εκδηλώσεων....αυτό που λέμε τουρίστες....είδα ανθρώπους που ήρθαν από περιέργεια....για να δουν το τι τέλος πάντων είναι ετούτες οι εκδηλώσεις....είδα και κάποιους περίεργους ανθρώπους......είδα κατάσκοπους.....είδα πράκτορες.....και ειδικά μερικοί ήταν ενδεδυμένοι....με προβιά αρνιού....άσχετα αν είναι λύκοι.....και το περίεργο.....ήταν ότι η επιτροπή....κάποιους τους βράβευσε κιόλας.....χωρίς να θέλω να κάνω μομφή στα παιδιά που μόνοι τους....με πολύ λίγα άτομα....φέρνουν εις πέρας τούτη και την μοναδική ελληνική εκδήλωση....που αγκαλιάζει όλη την επικράτεια.








Φυσικά είδα και ανθρώπους με πολλά ενδιαφέροντα....είδα ΣΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ....με ανησυχίες....είδα ανθρώπους διαβασμένους....είδα ψαγμένους....είδα ανθρώπους καλοπροαίρετους...είδα ανθρώπους που πονάνε την πατρίδα.....είδα εύστροφους και γνώστες της Ελληνικής μας Φιλοσοφίας....μιας και όλους τους χωράει ο «κήπος» ....των Ολύμπιων θεών......όπου η εκδήλωση τούτη όπως και άλλες επίσης....παρακολουθούνται...ευλαβώς και από τις Οντότητες και των άλλων διαστάσεων. Εκτός από το να τους δεις....ως φωτεινές Οντότητες.....μπορείς και να τους νιώσεις.....ενεργειακά....σ’ αυτή την πανδαισία των Προμηθείων.













Δεν θα ασχοληθώ με την κριτική των Προμηθείων....αν μπορούν να γίνουν κι άλλα πράγματα κλπ....εκείνο όμως που έχω να πω είναι.....ότι κάποιοι καταβάλλουν όλη τη χρονιά.....πολύ κόπο καταβάλλουν δικό τους χρόνο, μοχθούν πράγματι....για να έρχονται αρκετοί κάποιοι...και να κριτικάρουν περίεργα...χωρίς καν να συμμετέχουν και να βοηθούν.....ώστε να βγει εις πέρας αυτή η πολύπλευρη εκδήλωση.

ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ....ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ
  
ΚΙΟΛΑΣ....ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΙΝΟΥΝ....!!!











 
Το σημαντικότερο.....φυσικά είναι οι υπάρχουν πριν την έναρξη των Προμηθείων....τα Βώμεια....!
Το τι είναι τα Βώμεια.....θα το δείτε παρακάτω.....
..........................................................................

Βώμεια

Προεόρτια των Προμηθείων σε όλη την Ελλάδα

Τί είναι Βώμεια

Τα Προμήθεια, στην προσπάθειά τους να επεκταθούν χρονικά και χωρικά, κάνουν φέτος μια καινοτομία. Αρχίζουν με προεόρτια Υπέρ Βωμών ή Βώμεια σε όλη την Ελλάδα. Τα Βώμεια ανήκουν στον κορμό των Προμηθείων και σκοπό έχουν την υπέρ βωμών αφοσίωση, τουτέστιν την συνειδητοποίηση για την διαφύλαξη των πατρώων εστιών, στο όνομα πάντοτε της ατομικής και λαϊκής ανυψώσεως. Τόσο τα κύρια Προμήθεια όσο και τα προεόρτια αυτών, τα Βώμεια, αποτελούν λαϊκή έκφραση και απευθύνονται στο λαϊκό άνθρωπο που βρίσκεται έξω από κυριαρχία κι εξουσία. Είναι υπόθεση και πράξη λαού προς χάριν του λαού.

Το ιδεολογικό υπόβαθρο των Βωμείων έχει ως εξής: Τις σημαντικές αξίες του πολιτισμού και του εναρέτου ανθρώπου, για τις οποίες ο λαός έχει κοπιάσει και υποφέρει να τις κατακτήσει, συμβολικά ονομάζουμε θείες ή ιερές αξίες. Υποθέτουμε ότι ο χώρος συναθροίσεως για επίκληση των ιερών αξιών αποκτά νοητική σημασία και εγείρει ένα αόρατο ενεργειακό πεδίο. Γι’ αυτό, χαρακτηρίζουμε τον τόπο επικλήσεως σημείο ιερότητας ή βωμό.

Υποθέτουμε ότι στον Όλυμπο και συγκεριμένα στο τόπο των Προμηθείων (Άλσος Προμηθέως) έχει γεννηθεί μια νοητική δίαυλος ή πεδίο συσπειρώσεως δυνάμεων, που αποτελεί τόπο φωτός και έλξεως των “προσωποποιημένων φυλάκων” των αξιών της αγάπης, της αρετής, της ευπρέπειας, του κάλλους, της ανυψώσεως και της ενώσεως του ανθρώπου με αυτό που λέμε “αγαθόν”. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, ο τόπος εκείνος χαρακτηρίζεται Δίαυλος Ιερότητας. Σκοπός των Βωμείων είναι να δημιουργηθούν τοπικές εστίες ή τοπικά σημεία ιερότητας, που θα έχουν νοητική σύνδεση με το πεδίο των Προμηθείων, με μια διπλή και αλληλεξαρτώμενη πράξη νοητής συνδέσεως που ονομάζουμε τα Ενέργεια και τα Αποδόχεια.

(αντιγραφή......από την ιστοσελίδα των Προμηθείων....όπου εκεί συνΕλληνες θα δείτε και περισσότερες λεπτομέρειες.....)

 







Νομίζω ΑΔΕΛΦΙΑ.....ότι τα Βώμεια....μπορεί να είναι και πιο σημαντικά...από τα ίδια τα Προμήθεια....οπότε δώστε ένα κομμάτι από τον εαυτό σας...ώστε να μεγαλώσει ο Δίαυλος Ιερότητας......σε όλη την Ελλάδα.

.........................................................................................................................

Ένα επιπλέον χαρμόσυνο γεγονός....που ίσως και να μην παρατηρήθηκε και να δόθηκε πολύ προσοχή ήταν ότι εις την έναρξη των ΠρομηθΕΙων στην πόλη του Λιτοχώρου και το 2011 και το 2012.....έγινε πομπή ΕΛΛΗΝΩΝ...κι αναρωτιέμαι....πόσα χρόνια είχε να γίνει κάτι τέτοιο σε Ελληνική πόλη....!!! μήπως πέρασαν πάνω από 1.700 χρόνια....για αναλογιστείτε το λοιπόν.....αυτό το γεγονός....μα ουσιαστικά τώρα και πάλι...αρχίζουμε δειλά δειλά να αγγίζουμε την ιερότητα των προγονών μας .....όχι αντιγράφοντας τις τελετές και τα μυστήρια....αλλά ζώντας και δίνοντας την κατάθεση ψυχής μας....ώστε να ξανασυνδεθούμε ενεργειακά με πράξεις συνειδητές για τις πανανθρώπινες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΕΡΕΣ ΑΞΙΕΣ.

...................................................................................................

Τα ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΟΥ 2012

Ας πάρουμε μία μικρή γεύση πως γιορτάστηκαν τα περσινά Προμήθεια.............

Διοδίτη (Πέμπτη) 28 Ιουνίου

Εργασίες προετοιμασιών

Συγκέντρωση των αρχικών ομάδων εργασίας, κατανομή εργασιών και προετοιμασία των χώρων στο Άλσος και στο Λιτόχωρο για τις 4ήμερες εκδηλώσεις.

Συνάντηση γνωριμίας

Συγκέντρωση στο Άλσος Προμηθέως των φίλων Προμηθειέων απ’ όλη την Ελλάδα.

Ο καθένας να έχει μαζί του τροφή ή να “θυσιάσει” (ψήσει) επί τόπου. Οπλιστείτε με μουσικά όργανα, με αγαθή και θετική διάθεση, με φιλότητα και αδελφότητα

Συμπόσιο γνωριμίας

Σπονδή στον Διόνυσο: Συμπόσιο με τα εδέσματα που θα φέρουν μαζί τους οι ομάδες εργασίας, οι κατασκηνωτές και οι επισκέπτες.
Θέμα συζητήσεως: “Διόνυσος, ο πυρήν της ελληνικής θεολογίας”
Εισηγήτρια: Σεμέλη Τραυλού

Φιλότητα και αδελφότητα αναγκαίες ιδιότητες και καλώς να “Συντρώγομεν, συμπίωμεν, συζητώμεν και συνάδωμεν”.








 

..................................................................................

Αφροδιτία (Παρασκευή) 29 Ιουνίου

Τόπος: Δίον, είσοδος Αρχαιολογικού Μουσείου

Παραλαβή καθάριου ύδατος, χώματος και δάφνης

Δρομείς φέροντες αρχαϊκή ενδυμασία οπλιτών, θα παραλάβουν τελετουργικώς από την ιερή πόλη των Μακεδόνων Δίον καθάριον ύδωρ εξαγνιστικό, χώμα και δάφνη, και θα τα μεταφέρουν με ελαφρύ τροχάδην στο Λιτόχωρο (απόσταση 10,2 χλμ.) για τις τελετές ενάρξεως των εκδηλώσεων.





 

ΤΕΛΕΤΕΣ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 2012

Τόπος: Λιτόχωρο, κεντρικοί οδοί

ώρα 20:45Πομπή

Μεγάλη πομπή των Προμηθειέων με πυρσούς, άσκαυλους και τύμπανα μέσα από τους κεντρικούς δρόμους του Λιτοχώρου. Η πομπή θα καταλήξει στο υπαίθριο θέατρο (κεντρικό πάρκο του Λιτοχώρου).

Τόπος: Λιτόχωρο, Υπαίθριο Θέατρο

Άφιξη των Δρομέων

Άφιξη των δρομέων στο χώρο τελέσεως των εκδηλώσεων και κατάθεση στο βωμό καθάριου ύδατος εξαγνιστικού για την τελετή, χώματος και δάφνης απο το Δίον.

Αφή Προμηθεϊκού Πυρός

Τελετουργική έναρξη των εκδηλώσεων των Προμηθείων 2012 με την Αφή του Προμηθεϊκού Πυρός.

ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ

Μελωδική και δυναμική ανάδειξη των διαχρονικών αξιών του ελληνισμού μέσω της συναυλίας του μουσικού σχήματος «Τέθριππον».

 

Τόπος: Άλσος Προμηθέως

Προβολές ταινιών

1. “Ο Αετάνθρωπος της Θράκης” Παραγωγή Ομάδας Θρακών (18΄)
2. “Το Αρχαίο Πατητήρι” Παραγωγή Ομάδας Θρακών (10΄)
3. “Ο Ναός αυτός δεν θα θαφτεί’ Παραγ. Ομάδας Διάσωσης του Ναού της Αφροδίτης (5΄)
4. “Ο Βωμός των 12 Θεών και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα” του Γ. Φωτεινού (30΄)

.......................................................................................................





Κρονία (Σάββατο) 30 Ιουνίου

Τόπος: Ενιπέας

Αφύπνιση και ενεργοποίηση ιερών θέσεων

Συγκέντρωση των ενδιαφερομένων ώρα 10:00 στην κεντρική πλατεία του Λιτόχωρου και αναχώρηση για τα νερά του Ενιπέα (στην κατεύθυνση προς Πριόνια) για την τελετή ενεργοποίησης ιερού χώρου.

Τόπος: Άλσος Προμηθέως

Εφαρμογή της Επικούρειας φιλοσοφίας στη σύγχρονη Ελλάδα”

Δημόσια Συζήτηση κατόπιν εισηγήσεως.

Επιμέλεια: Οι Ομάδες Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος της Θεσσαλονίκης” και “Κήπος της Αθήνας”.

Παίδων Δρώμενα: Το Κέρας της Αμάλθειας

Το Κέρας της Αμάλθειας αποτελεί ένα κυνήγι θησαυρού γνώσεων και λέξεων όπου μέσα απο διασκεδαστικό παιχνίδι, τα παιδιά γίνονται κοινωνοί της γλώσσας και της ιστορίας.

Συμμετέχουν όλα τα παιδιά στο Άλσος.

Πρόβες κεντρικών δρώμενων

Όποιοι εκ των επισκεπτών, κατασκηνωτών κλπ ενδιαφέρονται να μετάσχουν στα δρώμενα που θα λάβουν χώρα το βράδυ, να παρευρίσκονται στον κεντρικό χώρο του Άλσους.

Όσοι διαθέτουν χιτώνες και αρχαιοπρεπείς ενδυμασίες καλούνται να τις φέρουν μαζί τους.

“Το σπήλαιο του Πλάτωνος”

Δημόσια Συζήτηση κατόπιν εισηγήσεως.

Μαγείρευμα του Κυκεώνα

Προετοιμασία και μαγείρευμα του κυκεώνα (αρχαιοελληνικό έδεσμα μαγειρευμένο από ποικιλία δημητριακών).

– συζήτηση με το κοινό

“Η Αλεπού και το Λιοντάρι αντάμωσαν στην Βαβυλώνα”
Μια άλλη εκδοχή για τα αίτια θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου

Δρώμενα: Αθλοπαιδιές

Επαφή των παιδιών με τα αθλήματα των προγόνων μας (αγώνες δρόμου, ρίψη ακόντιου κλπ) και με τη χαρά που προσφέρει στον νικητή ή τη νικήτρια η στέψη με ένα κλαδί ελιάς ή δάφνης.

Συμμετέχουν όλα τα παιδιά στο Άλσος.

Διανομή του Κυκεώνα

Τελετουργική διανομή του πεντανόστιμου Κυκεώνα (αρχαιοελληνικό έδεσμα μαγειρευμένο από ποικιλία δημητριακών).

Σχηματισμοί οπλιτών αρχαίων αγημάτων

Έκθεσις αρχαιοελληνικού οπλισμού και επιδείξεις σχηματισμών αρχαίων οπλιτικών αγημάτων

Καθαρμοί χώρου

Τελετουργικοί καθαρμοί του χώρου του Άλσους και του χώρου του βωμού.

Στήσιμο βωμού

Με την άμεση συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων στο Άλσος, στήνεται πέτρα την πέτρα ο κεντρικός βωμός, τοποθετούνται τα αναθήματα και ακολουθεί η καθιέρωσή του.

Έναρξη μυσταγωγικών δρώμενων υπό τον τίτλο:

“Προμηθεϊκόν Πυρ, Αείζωον και αεί υπάρχον“

(Λάβετε το Φως το Ελληνικόν)

Από εδώ ΑΔΕΛΦΙΑ....είναι και οι φωτογραφίες που βλέπετε....και σας τις αφιερώνω....για όσους με δέος αγκαλιάζουν τα Προμήθεια.....!

..................................................................................................

 



 

Απολλωνία (Κυριακή) 1 Ιουλίου

Και δυστυχώς.....πολλοί φεύγουν από βραδύς ή την Κυριακή το πρωί....αλλά για μένα είναι η πιο ιερή γιορτή....ίσως και να είναι καλύτερα...έτσι .....που έχουν μείνει οι ολίγοι....οι οποίοι συναισθάνονται και συμμετέχουν με μυσταγωγία στα δρώμενα......

Τόπος: Άλσος Προμηθέως

Τελετή Ηλιοδίτης

Απόδοσις τιμών στον Νοητό Ήλιο που ακολουθείται την πρώτη ημέρα της εβδομάδος

Ονοματοδοσίες

με το τυπικό της πατρώας παράδοσης.

Κοινό των Ελλήνων

Στην καθιερωμένη συζήτηση του Κοινού των Ελλήνων θα γίνει, μεταξύ άλλων, ενημέρωση του αγώνα που λαμβάνει χώρα στην Θεσσαλονίκη για τη διάσωση του Ναού της Αφροδίτης.

......και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην παρουσιάσω όλα αυτά τα παιδιά παρακάτω.....που πασχίζουν .....ώστε κάθε χρόνο να έχουμε κι ΕΜΕΙΣ ...βρε ΑΔΕΡΦΕ.....μία ΕΛΛΗΝΙΚΗ γιορτή ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ....έχουμε μπουχτήσει πλέον από τις τόσες......Χριστιανικές....έλεος....!

Επιμέλεια διοργάνωσης: Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ

Τα μέλη της Επιτροπής Προμηθείων 2012 συναποτελούν οι:
Γεώργιος Αγρόδιος, Στέλιος Αθανασιάδης, Τρύφων Μανώλης, Σεμέλη Τραυλού, Γεωργία Αλτιντασιώτου, Γιώργος Φωτεινός, Πλούταρχος Αντώνογλου, Σωκράτης Χριστοδουλάρης.

Τελετάρχης: Τρύφων Ολύμπιος

..................................................................................................

Τα Προμήθεια ....μας ενώνουν....γινόμαστε μέτοχοι και συμμέτοχοι....σε κοινωνία ΕΛΛΗΝΩΝ.....με στόχο να φτάσουμε εις την ΑΡΕΤΗ....και να γίνουμε καλύτεροι ΑΝΘΡΩΠΟΙ....!

Εφέτος...όσοι δεν έχετε έρθει.....ας κάνετε ένα (ΤΑΞ ΕΙ ΔΙ)  ζωής....και επισκεφτείτε τον ΟΛΥΜΠΟ.....οι ΟΛΥΜΠΙΟΙ ΘΕΟΙ.....ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ.

Ερρωσθε (Ε.Ι.)

 
 

..

1 σχόλιο:

  1. ...Τι να πρωτο πει κανεις οταν ερχεσε σε επαφη με το θειον? Ενας και Παν ΜΕΓΙΣΤΟΣ, ΔΙΑΣ=ΖΕΥΣ και ο μεγας μετα τον ΠΑΤΕΡΑ ΔΙΑ ΕΡΧΑΙΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ. Ας μας φυλανε απο τ'αστρα που κατοικουν και εμεις θα τους ΔΟΞΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή