«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολ

«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολ
«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη». Επίκουρος: (341 π.Χ. - 270 π.Χ.)

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΜΥΗΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝ

 
ΜΠΟΡΕΙ Ο ΖΕΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΙ «ΑΔΕΡΦΙΑ» ΜΑΣ, ΟΜΩΣ Η ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΠΛΑΣΕ ΑΥΤΟΥΣ, ΕΠΛΑΣΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ, ΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΠΡΩΤΗ ΑΡΧΗ» ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΣΕ ΟΛΟΥΣ. 
 
…. Αφού, λοιπόν, γεννήθηκαν όλοι οι θεοί, όσοι φανερά περιπολούν και όσοι εμφανίζονται εφόσον το θελήσουν, είπε σε σ’ αυτούς εκείνος που γέννησε αυτό εδώ το σύμπαν: « θεοί θεών, τα έργα - των οποίων είμαι δημιουργός και πατέρας – έχουν γίνει αδιάλυτα, αν εγώ δεν θελήσω να τα διαλύσω. Διαλύεται, βέβαια, καθετί δεμένο, αλλά είναι κακός όπως θέλει να διαλύσει κάτι που καλά συναρμολογήθηκε και καλά κρατιέται. Γι’αυτόν τον λόγο και επειδή εσείς έχετε γεννηθεί – άρα δεν είστε καθόλου αθάνατοι ούτε αδιάλυτοι – δεν θα διαλυθείτε, ούτε θα έχετε μοίρα θανάτου, αφού θα έχετε την δική μου βούληση, μείζονα δεσμό και κυριότερο από εκείνους, με τους οποίους συνδεθήκατε κατά την γένεση σας. Μάθετε τώρα, λοιπόν, αυτό που σας λέω και σας ανακοινώνω: υπολείπονται ακόμη τρία θνητά, αγέννητα γένη. Ο ουρανός θα είναι ατελής, αν δεν γίνουν, γιατί δεν θα ενέχει άπαντα τα γένη των ζωντανών, όπως πρέπει, αν μέλλει να είναι επαρκώς τέλειος. Αν αυτά γινόταν από εμένα και μετείχαν στο βίο, θα εξισώνονταν με τους θεούς. Για να είναι αυτά λοιπόν, θνητά, και τούτο το σύμπαν να είναι όντως πλήρες, τραπείτε εσείς – κατά την φύση σας - προς την δημιουργία των ζωντανών, μιμούμενη την δική μου δύναμη κατά την γένεση σας. Και εφόσον ταιριάζει σε κάποιο μέρος τους, να είναι ομώνυμο με τους αθανάτους – να λέγεται θεϊκό, να ηγεμονεύει σε όσα απ’αυτά θέλουν να ακολουθήσουν πάντοτε την δικαιοσύνη και εσάς – εγώ θα το σπείρω, θα του δώσω ύπαρξη και θα σας το παραδώσω. Τα υπόλοιπα εσείς. Συνυφαίνοντας το αθάνατο με το θνητό, επεξεργαστείτε τα ζωντανά και γεννήστε τα, αυξήστε τα δίνοντας τους τροφή, και δεχτείτε τα πάλι πίσω όταν φθίνουν».

ΠΛΑΤΩΝΑΣ «ΤΙΜΑΙΟΣ»





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου