«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολ

«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολ
«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη». Επίκουρος: (341 π.Χ. - 270 π.Χ.)

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Οι Κωδικοποιημένες Πληροφορίες της Ελληνικής Μυθολογίας. Πρώτο μέρος

·         Ο Αλκυωνέας ήταν γίγαντας γεννημένος από τον Ουρανό και την Γη και ήταν αθάνατος όσο πολεμούσε τους θεούς εκεί που γεννήθηκε. Μεταξύ των Θέων κυκλοφόρησε η φήμη ότι κανένας Γίγαντας δεν μπορούσε να θανατωθεί από τους Θεούς και ότι ο θάνατος ήταν θα δυνατός μόνο με σύμπραξη θνητού. Όταν το έμαθε αυτό η Γη, αναζήτησε βότανο, ώστε να μην προκύπτει θάνατος ούτε από θνητό. Ο Δίας τότε απαγόρεψε στην Ηώ, την Σελήνη και τον Ήλιο να φέγγουν, πρόλαβε να κόψει ο ίδιος το βότανο και κάλεσε μέσω της Αθηνάς τον Ηρακλή για σύμμαχο. Εκείνος δέχθηκε και πρώτα έριξε το τόξο του κατά του Αλκυωνέα. Αλλά αυτός αφού έπεσε στην γη, μετά από λίγο ξανά σηκώθηκε. Μετά από παρακίνηση της Αθηνάς, ο Ηρακλής παρέσυρε τον Αλκυωνέα έξω από την Παλλήνη κ΄έτσι τον σκότωσε.

·         Ο Τυφώνας ήταν τόσο μεγάλος που πετούσε βράχους στον ουρανό κροταλίζοντας δυνατά και σφυρίζοντας. Και από το κορμί του έβγαιναν φωτιές. Οι θεοί όταν τον είδαν κατέφυγαν στην Αίγυπτο, όπου κυνηγημένοι μεταμορφώθηκαν σε ζώα. Κυνήγησε τον Δια μέχρι το όρος Κάσιο της Σύριας και τυλίχτηκε γύρω από τον θεό που έκοψε τα νευρά από τα πόδια και τα χεριά του. Μετά τον μετέφερε μέσω θαλάσσης στην Κιλικία και τον φυλάκισε στον Κηρύκιο άντρο. Τα νευρά τα έκρυψε σε δέρμα αρκούδας και τα άφησε εκεί, διορίζοντας φύλακα την δράκαινα Δελφύνη, που ήταν κατά το ήμισυ θηρίο. Στο μεταξύ ο Ερμής και ο Αιγίπαν έκλεψαν τα νεύρα και τα ταίριαξαν πάλι στο κορμί του Δια. Αυτός αφού ανέκτησε την δύναμη του, προέβαλε ξαφνικά στον ουρανό με άρμα φτερωτών  αλόγων και κυνήγησε τον Τυφώνα μέχρι το βουνό Νύσα. Εκεί ο Τυφώνας εξαπατήθηκε από τις Μοίρες διότι τις πίστεψε ότι θα ξαναγίνει δυνατός και έφαγε τους Εφήμερους Καρπούς.



·         Ο Προμηθέας έπλασε τους Ανθρώπους από χώμα και νερό και τους χάρισε την φωτιά κρυμμένη σε νάρθηκα. Παιδί του Προμηθέας ήταν ο Δευκαλίωνας που έγινε βασιλιάς της Φθίας και παντρεύτηκε την Πύρρα, κόρη του Επιμηθέα και της Πανδώρας, της πρώτης γυναίκας που έπλασαν οι θεοί. Εκείνη την εποχή αποφάσισαν οι Θεοί να αφανίσουν το χάλκινο γένος. Μετά το πέρας του κατακλυσμού, οι επιζήσαντες Δευκαλίωνας και Πύρρα πετούσαν πέτρες πίσω τους και από τον μεν Δευκαλίωνα γίνονταν άντρες και από την Πύρρα γινόταν γυναίκες. Ο πρώτος που γεννήθηκε ήταν ο Έλληνας που παντρεύτηκε την νύμφη Ορσιήδα και από αυτούς ξεκίνησε το γένος τον Ελλήνων. Τα πρώτα τους παιδία ήταν ο Ξούθος,  ο Δώρος και ο Αίολος. Ο Έλληνας έδωσε τ΄όνομα του στους Γραικούς που τώρα ονομάζονται Έλληνες και μοίρασε τα παιδία του σε όλη την χώρα. Ο Ξούθος πήρε την Πελοπόννησο και γέννησε τον Αχαιό και τον Ίωνα. Ο Αίολος την Θεσσαλία και ο Δώρος βορειότερα που οι απόγονοι του ονομάστηκαν Δωριείς.

·          Πηγαίνοντας ο Ηρακλής να πάρει τα βόδια του Γηρυόνη στον δέκατο άθλο του, διέσχισε την Ευρώπη. Στον δρόμο ο Ήλιος έκαιγε τον Ηρακλή πολύ και εκείνος έστρεψε το τόξο του προς τον θεό. Κι εκείνος θαυμάζοντας την ανδρεία του, του έδωσε το χρυσό Δέπας* να διασχίσει τον Ωκεανό. (*Δέπας= το χρυσό άρμα του Ήλιου που τον μετέφερε την νύχτα στον Ωκεανό για να ανατείλει ξανά το πρωί).  

·         Ο Ηρακλής αναγκασμένος να παλέψει με τον αήττητο Ανταίο, τον σκότωσε σηκώνοντας τον ψηλά από την γη, γιατί ο Ανταίος αντλούσε την δύναμη του από το έδαφος και γίνονταν παντοδύναμος. Μετά κατέβηκε στον Άδη και όλες οι ψυχές έφυγαν μόλις τον είδαν εκτός από την Γοργόνα. Ο Ηρακλής τράβηξε το σπαθί του αλλά κατάλαβε ότι ήταν κενή σαν αέρας. Εκεί συνάντησε τον Θησέα και τον Πειρίθου που ήταν δεμένος γιατί ήθελε να παντρευτεί την Περσεφόνη. Αυτοί μόλις τον αντίκρισαν σήκωσαν τα χέρια τους θέλοντας να αναστηθούν από την δύναμη του. Και ο Ηρακλής έπιασε τον Θησέα από το χέρι και τον σήκωσε, προσπαθώντας όμως να αναστήσει και τον Πειρίθου, τον άφησε γιατί κουνήθηκε όλη η Γη.

·         Η Αντιόπη (αντι-οπή) αφού δραπέτευσε από τον Λύκο και την Δίρκη, πήγε στα παιδία της Ζήθο και Αμφίονα. Αυτά  εκστράτευσαν προς την Σικυώνα για να πάρουν εκδίκηση για την μητέρα τους. Η λύρα του Αμφίονα διέλυσε τα τείχη της πόλης, γιατί στο άκουσμα της μουσικής της οι πέτρες άλλαζαν θέση. (Η ίδια ιστορία υπάρχει για την πόλη τους Ιεριχούς {Ιερά Ηχώ}).  



ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΔΙΟΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ 

3 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΛΗ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΛΕΙΠΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΟΥ.ΕΥΓΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή